Sağlığın Anahtarı Akdeniz Diyetinde

2020 yılında da en sağlıklı diyet olarak seçildi.
Dünyanın en sağlıklı diyetlerinden biri olarak kabul edilen Akdeniz Diyeti; mevsiminde, kendi bölgesinde yetişen, taze sebze ve meyveler; tam tahıl besinler; kurubaklagiller(nohut,kuru fasulye, mercimek, barbunya, bakla, bezelye, börülce, soya fasulyesi); sert kabuklu yemişler/yağlı tohumlar( fındık, ceviz, badem, susam, keten tohumu…) ve zeytinyağı gibi bitkisel besinlerden zengin; yumurta, balık ve deniz ürünlerinin orta-yüksek düzeyde; kırmızı etin ise düşük düzeyde tüketimi ile karakterize sürdürülebilir bir beslenme modelidir.
Akdeniz diyetinin kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde kullanılmasını değerlendiren 4 yıllık randomize kontrollü PREDIMED çalışması, zeytinyağı ve kuruyemiş içeren bu diyetin kardiyovasküler hastalık insidansını %30 azaltabileceğini göstermiştir.Yapılan daha bir çok çalışmada, Akdeniz Diyetinin kardiyovasküler hastalıklar, obezite, bazı kanser türleri,metabolik sendrom, Tip2 diyabet , Alzheimer gibi çeşitli hastalıkları önlediği ve beslenme tedavisinde yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Akdeniz diyetinin yüksek düzeyde antioksidan bileşenler, magnezyum, doymamış yağ asitleri ve posa içermesinin yanı sıra alkol tüketiminin ılımlı olmasın bu hastalıklar üzerindeki potansiyel etki mekanizmalarının başında yer almaktadır.
Sağlığımızın, sevdiklerimizle geçirdiğimiz her anın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladığımız bugünlerde dengeli beslenme ve düzenli egzersizle hastalık riskini azaltmaya çalışalım ve anahtarı elimize alalım.
Bir Akdenizli olarak sağlıklı günler dilerim.

Kaynakça:
-Melike GÖNDER ve Gamze AKBULUT, ‘Güncel Akdeniz Diyeti ve Potansiyel Sağlık Etkileri’, Turkiye Klinikleri J Health Sci, vol. 2, No. 2, 2017, syf. 110-120.
-Bower A. ve ark., ‘ The Health Benefits of Selected Culinary Herbs and Spices Found in the Traditional Mediterranean Diet’, Crit Rev Food Sci Nutr., vol. 56, No. 16, 2016, syf. 2728-2746 .
-Dussaillant C. ve ark.,’ Current evidence on health benefits of the mediterranean diet’, Rev Med Chil, vol. 144, No. 8, 2016, syf. 1044-1052.
-Tosti V. ve ark., ‘ Health Benefits of the Mediterranean Diet: Metabolic and Molecular Mechanisms.’, J Gerontol A Biol Sci Med Sci., vol. 73, No. 3, 2018, syf. 318-326.
-Türkiye Beslenme Rehberi(2015)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir