Medyatik Bedenler

MEDYA MEDYA SÖYLE BANA VAR MI BENDEN GÜZEL?

ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM Kİ MEDYADAKİ ‘ İDEAL VÜCUT’ ORANLARINDA DEĞİLSİNİZ.  HEMEN SPORA BAŞLAYIP, YETERINCE DE  AÇ KALIP VÜCUDUNUZU DİNLEMEDİĞİNİZDE SİZ DE DİĞERLERİ GİBİ ‘GÜZEL’ OLABİLİRSİNİZ!!!

Pamuk prensesi medyadaki güzellere, ‘sıfır beden ya da kaslı,harika vücutlara’, imrendiğimiz , onlar gibi olmaya çalıştığımız bizleri, sürekli aynayla konuşan kötü kalpli cadıya benzetmek istemezdim. Burdaki tek fark bizlerin derdi pamuk prensesle değil kendimizle.

Günümüzde kullanımı iyice yaygınlaşan sosyal medyanın belki de fark etmediğimiz ama bilinçaltımızda oluşturduğumuz beden algısı, bizi bilinçsiz beslenmeye ve kendi bedenimizi beğenmemeye itmektedir.

Medyada atılan başlıklar, haberler ve  özellikle de ergenlik dönemindeki bireylerin dergilerde, tvde ve sosyal medya araçlarında görülen ünlüler, şarkıcılar, oyuncular ve fenomenleri idol görmesi  malesef ki medyada görüntüleyenlerin de mükemmel gözükme çabasını beraberinde getirmektedir.

ABD’de yaşları 11- 19 arasında 500 kız öğrencide yapılan bir araştırmada katılımcıların %69’unun zihinlerinde dergilerde yer alan kişiler ile bağlantılı olarak ideal beden şeklinin oluştuğu, %47’sinde ise bu görselleri gördükten sonra kilo verme arzusunun meydana geldiği gözlemlenmiştir (Field, vd. 2001). Ayrıca, gençlerin bedenlerini, moda/güzellik dergilerinde yer alan kişilerin bedenleri ile karşılaştırmaları sonucunda kendi bedenlerinden memnuniyetsizlik duydukları da bilinmektedir. (Levine ve Chapman, 2011). Yaşları 18-42 arasında değişen, 150 kadın ve erkeğin dahil edildiği bir başka çalışmada, erkeklerde spor dergilerinin ideal beden farkındalığını arttırdığı ve bedenlerine ilişkin memnuniyetsizlik yarattığı sonucuna ulaşılmıştır (Morry ve Staska, 2001).

Yapılan araştırmalardan da anlaşıldığı gibi kişinin  ideal beden diye tanımladığı vücutlar kendilerinde beden algısı yaratmaktadır. Aslında ideal vücut tek değildir. Herkesin sağlıklı olduğu ideal vücut ağırlığı, kompozisyonu veya şekli; genetiğine, coğrafyasına, kan parametrelerine, cinsiyetine, metabolizma hızına, sağlık durumuna, yaşına, fiziksel aktivitesine, sosyo-ekonomik durumuna, beslenme tarzına ve daha sayabileceğimiz bir çok etkene göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple herkesin tek bir beden olması beklenemez. Bizler kendi bedenimizde, kendi idealimizde, çeşitliliğimizle güzeliz.

ŞİMDİ AYNAYA DEĞİL KENDİMİZE SORALIM

KİMİN BEDENİNDEYİM?

Dyt. MERVE SÖNMEZ

 

KAYNAKÇA

1)Elif Eşiyok Sönmez 1 Özlen Özgen2, Medya Kullanımı ve Beden İmajı: Türkiye ve İngiltere Örneği, dergipark

2)Field, A. E., Camargo, C. A., Taylor, C. B., Berkey, C. S., Roberts, S. B., & Colditz, G. A. (2001). Peer, Parent and Media İnfluences on the Development of Weight Concerns and Frequent Dieting Among Preadolescent and Adolescent Girls and Boys. Pediatrics, 107(1), 54-60.

3)Levine, M. P. ve Chapman, K. (2011). Media Influences on Body Image, (Editör Cash, T. F., & Smolak, L.) Body Image: A Handbook of Science, Practice and Prevention. Guilford Press

4)Morry, M. M., & Staska, S. L. (2001). Magazine Exposure: Internalization, Self-Objectification, Eating Attitudes and Body Satisfaction in Male and Female University Students. Canadian Journal of Behavioural Science/Revue Canadienne Des Sciences Du Comportement, 33(4), 269.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir