Daha Güçlü Savunmaya Hazır mısınız?

nisanyazisi

 

Evet, bu zorlu süreçte hem psikolojik olarak hem de bedenen güçlü olmak oldukça önemlidir.  Enerjik, dinlenmiş, mutlu, savaşabilen bir savunma sistemi için alacağımız önlemler aslında çok basit:

1) Kaliteli ve düzenli uyuyalım.

2) Evdeki fiziksel aktivitelerimizi arttıralım veya bilinçli egzersizler yapalım.

3) Su tüketimimizi arttıralım.

4)  Alerji durumu yoksa her sabah yemekten önce propolis eksratı tüketelim.

5) Trans yağ, doymuş yağ, ilave şeker, tuz içeren hazır gıdalar yerine evde hazırladığımız sağlıklı atıştırmalıkları tercih edelim.

6) Ne demiş Hipokrat ‘BESİNLER İLACINIZ, İLACINIZ BESİNLER OLSUN.’ O zaman her öğünde tabağımızda her besin grubundan( tam tahıllar, meyve, sebze, kabuklu yemişler ve tohumlar, kuru baklagiller, süt ürünleri) yiyeceklere yer verelim.

7) Her öğün bol limonlu, soğanlı, renkli ve çeşitli salatalar hazırlayıp yiyelim.

8) Kuşburnu, hibisküs, ekinezya, ıhlamur, gibi hem antioksidan hem de C vitamini deposu çaylar içelim.

9) Antiseptik olan kekik, adaçayı, karanfili içebilir veya gargara yaparak boğazımızı temizleyelim.

10)Zerdeçal, karabiber, zencefil, çörekotu, karanfil, sumak, kekik gibi mutfağımızda kullandığımız eşsiz renk, tat ve kokudaki bu şifalı baharatları soframızda daha sık misafir edelim.

11) Antioksidan zengini olan tam tahıllar, kuru yemişler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, turunçgiller, kuşburnu, çilek, domates, mor lahana, patates, havuç, elma, çilek, muz, nar, üzüm, pancar, çay, deniz ürünleri, sarımsak, soğan, süt, yumurtanın savunmada bize yardım etmelerine izin verelim.

12) İnsan sağlığı ve bağışıklığı üzerine birçok yararlı etkisi olan yoğurt, peynir, ayran, kefir, turşu(az tuzlu) gibi fermente ürünlerin tüketimini unutmayalım.

NOT: Önerilen tüm besin ve takviyelerin günlük alınması gereken miktarları için lütfen bir beslenme ve diyet uzmanına danışalım.

13)Tüm bunların yanında musikinin iyileştirici, dinlendirici, güçlendirici, güzelleştirici etkisini asla göz ardı etmemek lazım. İbn-i Sina’nın da dediği gibi ‘Musiki, hastalıklarla daha iyi mücadele için bir cesarettir.’ Ondan ayrı kalmayalım.

SAĞLIKLI GÜNLER…

DİYETİSYEN MERVE SÖNMEZ

 

KAYNAKÇA

1) Flavonoidler ve Sağlık, Beslenme ve Diyet Dergisi / J Nutr and Diet 26(2): 54-60,1997

2) Fermente Süt Ürünlerinin Sağlık Üzerine Etkisi, Yaşam Dediğin 9 Metre, Prof. Dr. Murat Baş, Destek Yayınları, syf.130

3) Müzik Ruhun Gıdasıdır, Emre Sarı, Nokta E-book Publishing, 2016

4) https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf

5) Antioksidan Etkili Bazı Bitki ve Baharatların Gıdalarda Kullanımı,  Özlem EMİR ÇOBAN, Bahri PATIR, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 5, No: 2, 2010 (7-19)

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir